Kar pa imam, to ti dam

Vedno znova nas pretrese stiska in trpljenje, ki ju opažamo v svojem okolju, pa tudi v svetu. Toliko je vsega! Po eni strani človeka popade skušnjava, da bi se razpočil v razdajanju drugim, da bi takorekoč ukinil samega sebe, samo da bi vsaj malo pomagal drugim. Po drugi strani, ko se zaveš, da taka korenitost ne bi bila dolgotrajna in ne bi zares zalegla, pa se morda zapremo v nek intimizem v smislu: “Nič se ne da storiti” Kristjani morda celo rečejo “To izročam Božji previdnosti.” Posebna vrsta odziva je tista, ko kdo besni čez družbo, ki ne poskrbi za odpravo teh krivic – pri tem pa pozablja, da je dejaven gradnik družbe on sam.

Pavlov odziv na stisko hromega je točen: kar imam, to ti dam. Odpovedujem se temu, da bi ti dal, česar nimam. Da bi sam vse uredil, poskrbel. Da bi imel do konca prav. Odpovedujem se svoji lastni moči – in se prepuščam božji moči, da ti pomaga! Božji previdnosti – in sem ji na razpolago, brez oklepanja, hvalisanja, nastopanja, prizadevanja, da bi ugajal in bil priznan …

Pred kratkim je prijatelje navdušil nek tuj karizmatik, ki z močjo Svetega Duha ozdravlja in spreobrača po ulicah. In so želeli to tudi sami. Z istim optimizmom, kot sem jaz ob branju “Upornega Mesije” hotel premikati oblake. Oni seveda tudi s precej bolj altruističnimi nameni. Ampak Peter je vedel, kaj ima – in je vedel, da je v to poklican, poslan. Jaz zase večinoma dokaj dobro vem, da nisem poslan, poklican in povabljen, da bi ozdravljal s polaganjem rok. Različni so darovi, Duh pa je isti, pravi Pavel. Včasih je treba z vso ponižnostjo sprejeti, da nisi poklican k velikim, ekskluzivnim, hrupnim stvarem. Da je Jezus zadovoljen, če lahko po tebi poskrbi za majhne, preproste zadeve. In za celoto poskrbi drugače. Ampak to ne pomeni umikanja in sprenevedanja; pomeni prisluškovanje Svetemu Duhu, kaj mi naroča. In vem, da mi je včasih tudi naročil, naj na koga položim roke. Ker pa sem si domišljal, da bi moral zdraviti s svojo močjo, se mi je zdelo noro. Ne, on je, ki deluje. Ne jaz, Bog. Tukaj nas hudič ohromi s pingpongom med dvema obalama našega lastnega napuha: kaj bo, če mi uspe – kaj bo, če mi ne uspe!?

“Kar imam, to ti dam” se torej ne nanaša na to, kar imam svojega zemeljskega – to je pri Jezusovih učencih v krstu utopljeno, umrlo in je pokopano. “Imam” Svetega Duha – in od njegovih darov delim, po njegovi volji. In sem ob tem lahko tudi sam osupel.

Zato je ob sočloveku v stiski namesto obračanja stran ali občutka krivde vedno na mestu zelo konkretno vprašanje: kaj imam? Kaj mu želi podariti Duh v meni? Trenutek razločevanja. In potem svobodno, sproščeno darovanje – ker če sem dal dar Duha, sem dal točno tisto, kar je potrebno. V čemer je Jezus za drugega. Pa čeprav je to, kot pravi on, samo kozarec hladne vode.

Tiste dni sta šla Peter in Janez v tempelj ob deveti molitveni uri. Nekega moža, ki je bil od rojstva hrom, so prinašali in ga posajali vsak dan k tempeljskim vratom, ki se imenujejo Lepa, da bi v tempelj gredoče prosil vbogajme. Ta je videl Petra in Janeza, ko sta hotela stopiti v tempelj, in ju je prosil miloščine, Peter in Janez sta se ozrla vanj in Peter je rekel: »Poglej v naju!« In gledal je vanju v pričakovanju, da bo od njiju kaj dobil. Peter pa je rekel: »Srebra in zlata nimam, kar pa imam, to ti dam: V imenu Jezusa Kristusa Nazarečana vstani in hodi!« In prijel ga je za desnico ter vzdignil: in v hipu so se mu utrdila stopala in gležnji in je skočil pokonci ter hodil. Nato je stopil z njima v tempelj in je hodil, poskakoval in hvalil Boga. In vse ljudstvo ga je videlo, da hodi in Boga hvali. Prepoznali pa so ga, da je on tisti, ki je zaradi miloščine posedal pri tempeljskih Lepih vratih, in prevzela jih je groza in strmenje nad tem, kar se mu je prigodilo. (Apd 3,1-10)

Na to temo vsekakor priporočam še:
https://ethanrenoe.com/2018/01/18/why-the-charismatic-movement-burned-me/

Advertisements

One Reply to “Kar pa imam, to ti dam”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s