Nauk z oblastjo

V Božji besedi me vedno znova navduši Jezusova mirna avtoriteta: iz tega, kdo je in kaj je, sploh ne dela cirkusa. Poviševati se imajo bolj potrebo ljudje, ki dvomijo vase in niso nič posebnega. Če pa se zavedaš, kdo si, veš, da je to, kar si dovolj. In da ne potrebuješ človeške hvale in priznavanja, ker ti je dano čudovito božje dostojanstvo: si božji sin, hči. In odtod izhajajo za nas velike stvari. Predvsem globok mir – ker sem na varnem v rokah svojega gospodarja. Karkoli se zgodi!

To pa ne pomeni slepega in neangažiranega prepuščanja situaciji (kar so žal mnogi kristjani skozi zgodovino počeli): prepuščanje situaciji ni prepuščanje Previdnosti, mnogokrat celo nasprotno – je prepuščanje hudiču in njegovim skušnjavam ter zablodam. Jezusov učenec pa ne glede na težave, zadržke, bolečine in celo grožnje s smrtjo; brez kompromisa in mečkanja dela tisto, kar v Svetem Duhu spozna, da je dobro. Tudi Jezus ne gre mimo smokve in si zamrmra v brke: “Pa drugič …” Niti ne pride v tempelj in zašepeta tam neki čistilki: “Mar ne bi bilo bolje, da bi bilo tukaj vendar drugače …” Pač pa stvari postavi na njihovo mesto. Naj nam bo to njegovim v spodbudo, ne v strah …

Jezus je med vzklikanjem množice prišel v jeruzalemski tempelj. Ko je vse ogledal, je odšel z dvanajsterimi v Betanijo, kajti bila je že pozna ura. Drugi dan, ko so šli iz Betanije, je bil lačen. In ko je od daleč zagledal smokvino drevo, ki je imelo listje, je šel, če bi morda na njem kaj našel. Ko je prišel do njega, ni našel drugega kakor le listje; kajti ni bil še čas za smokve. In rekel je smokvi: »Naj nikoli nihče več ne je sadu od tebe!« In njegovi učenci so to slišali. Ko so nato prišli v Jeruzalem, je Jezus stopil v tempelj in začel izganjati tiste, ki so v templju prodajali in kupovali; prevrnil je mize menjalcem in stole prodajalcem golobov in ni pustil, da bi kdo kako posodo prenesel skozi tempelj. In učil jih je: »Ali ni pisano: ›Moja hiša naj bo hiša molitve za vse narode,‹ vi pa ste iz nje napravili razbojniško jamo?« Ko so to slišali veliki duhovniki in pismouki, so iskali, kako bi ga umorili; kajti bali so se ga, ker se je vse ljudstvo čudilo njegovemu nauku. Ko se je pa zvečerilo, je odhajal iz mesta. Ko so pa zjutraj šli mimo smokvinega drevesa, so videli, da je do korenin suho. Peter se spomni in mu reče: »Učenik, glej, smokva, ki si jo preklel, je suha.« Jezus jim je odgovoril: »Imejte vero v Boga! Resnično, povem vam: Kdor koli poreče tej gori: ›Vzdigni se in se vrzi v morje‹ in v srcu ne bo dvomil, ampak veroval, da se bo zgodilo, kar pravi, se mu bo zgodilo. Zato vam pravim: Kar koli v molitvi prosite, verujte, da boste prejeli, in vse se vam bo zgodilo. In kadar se pripravite k molitvi, odpustite, če imate kaj zoper koga: da vam tudi vaš Oče, ki je v nebesih, odpusti vaše grehe. (Mr 11,11-25)

2 Replies to “Nauk z oblastjo”

 1. “ni bil še čas za smokve”….ne vem,zakaj ji ni bilo dano dovolj časa….mogoče in verjetno bi potem le rodila.-
  pa je bila namesto tega prekleta….ker je -bila- samo “poskusni zajček”za učence?….
  tudi jaz še vedno rojevam preveč vprašanj in mi manjka čvrsta vera,da bomo prejeli in se nam bo vse zgodilo…
  A ob koncu tega razmisleka pred spanjem se mi končno zazdi,da prav prosim le,če prečem:Usmili se me.

  Všeč mi je

 2. a veš kaj sem jaz pomislu, če vzamemo to smokvo malo za podobo človeka – učenca? (čeprav je to še bolj kruto) Na tisto naše mečkaško zgovarjanje “ni še čas” – Hic Rhodos, hic salta! – “Bodite pripravljeni, ko pride Sin Človekov.”
  Dati sad, ko nas obišče Bog …
  Dodatno še v kontekstu Jezusovega konflikta z Judi: Jezus je v učlovečenju prišel iskat sad od Izvoljenega ljudstva, ampak oni so ga zavrnili … Jezus v bistvu s tem Judom zelo preprosto pove tisto, kar pravi drugje tako “zato se vam bo nebeško kKraljestvo vzelo …”

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s