Sprenevedanje

Danes, v času Googla in globalne povezanosti, se je pravzaprav dokaj težko izgovarjati, da česa ne več. LMGTFY je odgovor skoraj na vsako vprašanje. Kar nas lahko hitro zavede do občutka, da nam je vse jasno. Če je znotraj naše omejene človeške sfere res vse neverjetno prepleteno z nitmi medmrežne povezanosti, pa nam področja, ki so izven tega pogosto lahko popolnoma uidejo. Ne moreš pač pogooglati, kako se počuti tvoja žena ali k čemu me kliče Bog … Za to je treba prisluhniti.

No, seveda, tudi na tem področju se lahko zaprem v svoj varni stolp znalstva in špekulacij. Ko lahko teoretično ugotavljam in postavljam tudi zadeve, ki so čisto stvar odnosa. Kot zgornje našteto. Pa recimo še, kako vzgajati otroke ali moliti … Povsod imamo na izbiro cel kup klišejev, obrazcev in stereotipov – ali pa tvegamo in odpremo oči.

Farizeji so bili zaprti v svoj svet predpisov in obrazcev, zato niso mogli in hoteli sprejeti očitne resničnosti Jezusa. Ne le, da ga niso mogli spoznati, tudi hoteli niso. Trma.

Jezus s svojimi učenci spet pride v Jeruzalem. Ko hodi po templju, pridejo k njemu veliki duhovniki, pismouki in starešine in mu rečejo: »S katero oblastjo to delaš in kdo ti je dal to oblast, da to delaš?« Jezus jim pravi: »Vprašal vas bom neko stvar; odgovorite mi in povedal vam bom, s katero oblastjo to delam: Janezov krst – je bil iz nebes ali od ljudi? Odgovorite mi!« In mislili so sami pri sebi: »Ako rečemo: ›Iz nebes,‹ bo dejal: ›Zakaj mu torej niste verjeli?‹ Ako pa rečemo: ›Od ljudi?‹« Obšel jih je strah pred ljudstvom; Janeza so namreč vsi imeli za resničnega preroka. Odgovorijo torej Jezusu: »Ne vemo.« Jezus jim pa reče: »Tudi jaz vam ne povem, s kakšno oblastjo to delam.« (Mr 11,27-33)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s