Nedaleč

Lenin je bil semeniščnik. Hitler si je kot otrok želel biti duhovnik. Pravijo, da kdor je blizu oltarja, je blizu pekla.

Ena izmed največjih nevarnosti za Jezusove učence je, da bi mu ostali blizu. Nedaleč. Ali kot je rečeno na strani Desiring God, da bi mu “skoraj sledili”. Ta “skoraj” nas uspava in nam da občutek lažne varnosti. Zelo podobno, kot si narkoman dopoveduje, da lahko “kadarkoli neha”. Rešitev je blizu – a če je ne zagrabiš, če se zanjo ne odločiš, ti prav malo pomaga. V vesoljski ladji je med življenjem in smrtjo le nekaj milimetrov debela plast kovine. In v življenju moraš – vedno znova – zavestno izbirati, na kateri strani si. Jezusov učenec si z vsem srcem – ali pa sploh nisi. Se samo delaš. Si “pobeljen grob”.

Ponavadi se nam to zgodi v razkoraku med “vedeti” in “biti” – zdi se nam, da vemo, kaj je dobro in kdo je naš Bog; ampak v življenju ne ravnamo zares v skladu s tem. Pač pa imamo vedno še neke “rezervne scenarije” in “svoje načrte”, Jezusu pa sledimo ravno toliko, da nam ne zameri in ne obupa nad nami – “s polovičnim delovnim časom”. Ampak to se ne more iziti. Oziroma se vedno znova sprevrže v pretvarjanje – pred sabo, pred Bogom in pred drugimi. Zato pa tudi krščanstvo ni spremenilo sveta, pač pa je žal svet spremenil (administrativiral, sekulariziral, humaniziral …) krščanstvo. Ker so kristjani takrat, ko bi njihova pot prispela do srca in smrti, zategnili zavoro. Se ustrašili. Popustili skušnjavi. Prodali prvorojenstvo za malico.

Tisti čas je k Jezusu pristopil neki pismouk in ga vprašal: »Katera je prva med vsemi zapovedmi?« Jezus mu je odgovoril: »Prva zapoved med vsemi je: ›Poslušaj, Izrael, Gospod je naš Bog, edini Gospod. Ljubi torej Gospoda, svojega Boga, z vsem srcem in vso dušo in vsem mišljenjem in vso močjo.‹ To je prva zapoved. Druga je tej enaka: ›Ljubi svojega bližnjega kakor sam sebe.‹ Večja od teh ni nobena druga zapoved.« Pismouk pa mu je rekel: »Dobro, učenik, prav si rekel, da je Bog edini in ni drugega razen njega; in da je ljubiti njega z vsem srcem in vsem mišljenjem in vso dušo in vso močjo ter ljubiti bližnjega kakor sam sebe – več kakor vse žgalne in druge daritve.« Videč, da je razumno odgovoril, mu je Jezus rekel: »Nisi daleč od Božjega kraljestva.« In nihče si ga ni upal še kaj vprašati. (Mr 12,28-34)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s