V srcu

Ko starši otrokom postavijo meje, ti radi podvomijo v njihovo ljubezen. Pa vendar se ravno takrat ta najbolj pokaže – ko je vse sladko in prijetno, ni težko ljubiti; težko je, ko boli in je napeto. Otrok pogosto stvari doživlja drugače kot je res – meja se hitro zdi krivica, nepotešenost pa bolečina. Starši se zdijo hudobni, ker ne zagotovijo vsega, kar v tistem trenutku malega spreleti. Zdijo se neusmiljeni, ker vztrajajo pri svojem in ne popustijo moledovanju in trmarjenju. Ampak ko se malček pomiri, se zave, da je na varnem in da je vse dobro.

Enako je z nami pred Bogom: kako hitro si ga naslikamo kot strogega zoprneža, ki nam visi za vratom in samo čaka, da nas bo lahko kaznoval. Ki hladno premerja naše življenje in vanj pošilja svoje pravičniške intervencije. Ki bi lahko vse uredil, pa vendar noče, iz nekega nezannega razloga, in potem takoj podvomimo, da nas ima sploh rad. Ali da sploh obstaja. Ampak v resnici nas nežno ljubi, in pozorno bdi nad nami. Umiriti se moramo v njem, in bomo videli, kako zelo dober je. In da ni razloga za strah in dvom. Da moramo odločno utišati “starejšega bratca” hudiča, ki nam dopoveduje, da si ne zaslužimo ljubezni in da nas ne mara, ker smo preveč poredni.

To govorí Gospod: »Ko je bil Izrael majhen, sem ga ljubil, iz Egipta sem poklical svojega sina. Jaz sam sem Efrájima učil hoditi, jemal sem jih v naročje, pa niso spoznali, da skrbim zanje. Pritegoval sem jih s človeškimi vezmi, z vrvicami ljubezni, bil sem jim kakor tisti, ki si vzdigujejo otroka k licu, počasi sem mu dajal jesti. Kako bi te mogel dati drugemu, Efrájim, kako bi te mogel izročiti drugemu, Izrael! Kako bi te mogel dati kakor Admo, te izročiti kakor Cebojím! Moje srce se obrača v meni, moje sočutje prekipeva. Ne bom storil po svoji srditi jezi, ne bom pahnil Efrájima v pogubo, kajti Bog sem in ne človek, Sveti sem v tvoji sredi in ne prihajam z zastrahovanjem.« (Oz 11,1.3-4.8-9)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s