Bog vztraja

Že od malih nog smo zaznamovani s strahom pred izgubo ljubezni. Čutimo, da smo od nje tako odvisni, da bi za njeno ohranitev naredili vse. To se pošastno izkaže v raznih temnih človeških zgodbah – zlorabah, izkoriščanjih, nasilnih partnerstvih, narcizmih … Vedno znova nas lahko popade panika, da bo “mama šla in je ne bo več nazaj” … Kot majhnega otroka, ki joka v posteljici, sam z vsemi svojimi občutki, ki jih še sploh ne obvlada in za katere se mu zdi, da ga bodo pokopali. In potem mama pride in je kar naenkrat vse dobro.

Ko si starejši, se rad igraš tisto igro skrivanja, ko veš, da nekoga samo ne vidiš, pa vendar je ob tebi. In še starejši odhajaš vedno dlje in včasih tudi boleče, ko iščeš dokazov, da si še ljubljen, sprejet in zaželen. Če se greš te “igrice” kot odrasel, zelo bolijo in ranijo, tebe in druge. Ker naj bi odrasel verjel, zaupal, da bo drugi ostal ob meni, da mi bo zvest, pa čeprav ga fizično ni blizu. Ker je ljubezen sama na sebi takrat dovolj pod stresom in ranjena že brez mojih preizkusov.

Zelo podoben odnos kot do svojih najbližljih imamo tudi do Boga, in o tem poroča Božja beseda že od samega začetka: vedno znova dvom, strah, ogroženost, zaupanje zlorabljevalcem, svojeglavost in pristajanje na gnile kompromise … Bog pa vztrajno, neustavljivo, neuničljivo ljubi … in čaka, da nehamo s svojim pubertetniškim suvanjem v rano, iz katere smo bili rojeni.

Kajti sveto ljudstvo si Gospodu, svojemu Bogu, in Gospod, tvoj Bog, te je izvolil, da mu boš lastninsko ljudstvo izmed vseh ljudstev, ki so na površju zemlje. Ne zato, ker bi bili vi številnejši ko vsa druga ljudstva, se je Gospod nagnil k vam in vas izvolil, saj ste najmanjše med vsemi ljudstvi, temveč zato, ker vas Gospod ljubi in hoče držati prisego, ki jo je prisegel vašim očetom, zato vas je Gospod izpeljal z močno roko in vas rešil iz hiše sužnosti, iz roke egiptovskega kralja faraona. Vedi torej, da je Gospod, tvoj Bog, Bog, zvesti Bog, ki ohranja do tisočega rodu zavezo in milost njim, ki ga ljubijo in njegove zapovedi spolnjujejo, 10 ki pa povrne njim, ki ga sovražijo pri priči s pogubljenjem; ne odlaša njemu, ki ga sovraži, pri priči mu povrne! 11 Spolnjuj torej zapovedi, zakone in naredbe, ki ti jih danes zapovedujem spolnjevati! (5 Mz 7,6-11)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s