Iskalec

Včasih za koga rečemo, da “se išče”. V bolj verskem smislu tudi, da “išče Boga”. In da morajo biti naše cerkvene skupnosti “prijazne do iskalcev” – kar žal v večini primerov pomeni, da nas mora biti sram naše lastne identitete in prepričanj, pa čeprav smo kar smo v božjem imenu …

Pa saj nihče ne more reči, da ne išče – morda je v tistem temeljnem pomenu našel neko smer svojega življenja, a tudi ta pred nas polaga še vedno cel kup preizkušenj, vprašanj, dvomov in nalog.

Predvsem pa vztrajno in neutrudno išče naš Bog. Vedno znova nam pride naproti v naš krhki ubogi brlog, kamor smo se zatekli v svojem sramu, strahu in porazu. Zatekli pred njim, pred sabo, pred drugimi. On se ne norčuje iz naše nemoči in golote; od vseh najbolj razume naše poskuse, da bi se osrečili in rešili sami. In nam vedno znova daje velikodušno na razpolago svojo srečo in svojo rešitev. Ter nam kaže, da je izven tega, v beganju naše svojeglavosti in ljubousmnosti, samo nenehno zvračanje krivde in znašanje eden na drugega. Z njim pa smo varni.

Potem ko je Adam jedel od drevesa, ga je Gospod Bog poklical in mu rekel: »Kje si?« Rekel je: »Slišal sem tvoj glas v vrtu, pa sem se zbal, ker sem nag, in sem se skril.« Pa je rekel: »Kdo ti je povedal, da si nag? Si mar jedel z drevesa, s katerega sem ti prepovedal jesti?« Človek je rekel: »Žena, ki si mi jo dal, mi je dala z drevesa, in sem jedel.« Gospod Bog je rekel ženi: »Zakaj si to storila?« Žena je odgovorila: »Kača me je zapeljala, in sem jedla.« Gospod Bog je rekel kači: »Ker si to storila, bodi prekleta med vso živino in vsemi živalmi polja. Po trebuhu se boš plazila in prah jedla vse dni življenja. Sovraštvo bom narédil med teboj in ženo ter med tvojim zárodom in njenim zárodom. On ti bo glavo strl, ti pa boš prežála na njegovo peto.« (1 Mz 3,9-15)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s