Ne gre za nas

Kralj Ezekija takoj razume, da ne gre zanj – da je grožnja Asircev grožnja Bogu in ne ljudem, da se je Senaherib lotil Jahveja in in ne Izraela. Zato – kljub svoji kraljevski časti – pristane na to, da je samo božji kurirček in asirčevo pismo razgrne pred Boga. In Bog stvari tudi vzame tako. Punce se bodo norčevale iz Asircev in njihovega cirkusa – vojna se niti ne bo začela. Bog kot za hec pomete z Asirsko vojsko, in ta se (kolikor je sploh ostane) osramočeno pobere nazaj domov. Ko so se Asirci vojskovali proti drugim (od koder so dobili svoj pogum in objestnost), je bil to en človeški napor proti drugemu, ena zemeljska tehnika proti drugi – v tej bitki pa je človek proti vsemogočnemu, in o zmagovalcu zato ne more biti dvoma.

Isto velja za nas – ko smo z Jezusom, moramo razumeti, da ne gre za nas. Ni v igri naša čast, naša slava, naša moč, naša volja, naša oblast … Ampak oblast Vladarja neba in zemlje. In on bo uresničil, kar je obljubil – zato lahko premagamo stran in smo pogumni … Pa če se zdi še tako brezupno – kot hoditi po vodi … ali iti po sredi morja.

Asirski kralj Senaherib je poslal poslance h kralju Ezekiju: »Tako povejte Judovemu kralju Ezekiju: ›Naj te ne vara tvoj Bog, ki vanj zaupaš in praviš: Jeruzalem ne bo dan v roke asirskega kralja. Glej, sam si slišal, kaj so storili asirski kralji vsem deželam, kako so jih z zakletvijo pokončali. In ti bi se rešil?‹« Ezekija je sprejel pisanje iz rok poslancev in ga prebral. Nato je šel v Gospodovo hišo in ga razgrnil pred Gospodom. Potem je Ezekija molil: »Gospod, Izraelov Bog, ki prestoluješ na kerubih! Ti edini si Bog vsem kraljestvom na zemlji. Ti si ustvaril nebo in zemljo. Gospod, nagni svoje uho in poslušaj! Gospod, odpri svoje oči in glej! Sliši besede, ki jih je poslal Senaherib, da bi zasramoval živega Boga! Gospod, res so asirski kralji pokončali narode in njih dežele ter pometali njihove bogove v ogenj. Saj to niso bili bogovi, ampak delo človeških rok, les in kamen. Zato so jih mogli pokončati. Zdaj torej, Gospod, naš Bog, reši nas iz njegovih rok, da bodo vsa kraljestva na zemlji spoznala, da si ti, Gospod, edini Bog!« Tedaj je poslal Amosov sin Izaija tole sporočilo Ezekiju: »Tako govori Gospod, Izraelov Bog: ›Kar si molil k meni zaradi asirskega kralja Senaheriba, sem slišal.‹ To je beseda, ki jo je Gospod govoril o njem: ›Zaničuje te, zasmehuje te devica, hči sionska; maje z glavo za teboj, hči jeruzalemska. Kajti iz Jeruzalema bo izšel ostanek in peščica rešenih s Sionske gore. Gospodova gorečnost bo to storila.‹ Zato Gospod tako govori o asirskem kralju: ›Ne bo prišel v to mesto, ne ustrelil tja puščice, ne ga naskočil s ščitom, ne nasul nasipa zoper njega. Po poti, po kateri je prišel, se bo vrnil, v to mesto ne bo prišel, govori Gospod. To mesto bom branil, da ga rešim, zaradi sebe in zaradi Davida, svojega služabnika.‹« Tisto noč je šel Gospodov angel in jih v asirskem taboru pobil sto petinosemdeset tisoč. Asirski kralj Senaherib je torej odrinil, odšel in se vrnil ter ostal v Ninivah. (2 Kr 19,9-11.14-21.31-36)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s