Najdena resnica

Pretreslo me je, kako sredi malikovalskih časov kralj Josija resno vzame Božjo besedo, ki jo najdejo v templju – in spremeni svoje življenje. In mi je bilo tudi simbolično, da v samem templju Postavo najdejo – verjetno pod kakšnim kupom pozlačene šare … Žalostno, da v templju Beseda ni na častnem mestu – ampak edino tam jo lahko najdemo!

Tudi današnji časi so v marsičem malikovalski – častimo delo svojih rok in svojih glav. In zato je ključno, da gremo v Gospodovo hišo (torej Cerkev) in v njej ponovno odkrijemo Božjo besedo, božji načrt kraljestva. Ne da se v njej ukvarjamo s promocijo kulturnih, ideoloških ali celo političnih lastnih izmišljij. Ampak da postane, da postanemo prostor, kjer se uresničuje Postava. Ker bo ostalo – uničeno.

Tedaj je veliki duhovnik Helkija rekel pisarju Safanu: »Knjigo postave sem našel v Gospodovi hiši.« In Helkija je dal knjigo Safanu in ta jo je bral. Potem je pisar Safan šel h kralju in mu sporočil: »Tvoji hlapci so pretopili denar, ki se je našel v templju, in ga izročili delovodjem, ki nadzorujejo v Gospodovi hiši.« Dalje je pisar Safan sporočil kralju Josiju: »Duhovnik Helkija mi je dal knjigo,« in Safan jo je bral pred kraljem. Ko je kralj slišal besede knjige postave, je pretrgal svoja oblačila. Potem je kralj naročil duhovniku Helkiju, pisarju Safanu in kraljevemu služabniku Asaju: »Pojdite, vprašajte Gospoda zame, za ljudstvo in za vsega Juda o besedah te knjige, ki se je našla! Kajti velika je Gospodova jeza, ki se je vnela zoper nas, ker naši očetje niso poslušali besed te knjige, da bi delali povsem, kar je pisano v njej.« Kralj je dal pri sebi zbrati vse Judove in jeruzalemske starešine. Potem je kralj šel v Gospodovo hišo in z njim vsi Judovi možje in jeruzalemski prebivalci, duhovniki in preroki ter vse ljudstvo, od najmanjšega do največjega. In bral je pred njimi vse besede knjige zaveze, ki se je našla v Gospodovi hiši. Nato je kralj stopil na svoje mesto in sklenil zavezo pred Gospodom, da bodo hodili za Gospodom, spolnjevali z vsem srcem in vso dušo njegove zapovedi, naredbe in zakone, ter tako izvrševali besede te zaveze, ki so zapisane v tej knjigi. In vse ljudstvo je privolilo v zavezo. (2 Kr 22,8-13;23,1-3)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s