Instant gradnja

Zadnjič me je kar krepko pojezilo, ko se je nekdo, ki je zidal na od davna poznanem poplavnem področju pritoževal, da mu država še ni izplačala odškodnine – v vodo skoči in jamraj, da si moker! …

A v življenju pogosto nismo tako zelo drugačni: ko zidamo svoje gradove v oblakih, nas bolj malo zanima, kakšna je podlaga. Saj zato se pa reče, “v oblakih”. Gradimo velike in mogočne zadeve, včasih fantaziramo, imamo neverjetne želje in ambicije, hočemo še več in več. In sodobni svet to podpira! Človek mora ja bit ambiciozen, zagnan! Si prizadevat za novo človeštvo, za novi svet, za napredek! Še več dobička! Še več denarja! Še ta in oni in drugi nujni pripomoček za moje življenje! In še ta  in druga nujna “navada uspešnih ljudi”, duhovnost, mantra, tehnika … Povsod je vsemu skupno eno: koga pa briga globina!? Važno da lepo zgleda in da je kaj videti! In če se bo podrlo, ko se bo podrlo, ker vemo, da se bo podrlo, bomo pač zidali novo – navadili smo se že razmišljati, da je nor, če se kdo sekira, ker se mu kaj podre, uniči.

Ampak to vse zato, ker smo nehali verjeti, da se da zidati trdno. Ker se nam je še vse dosedaj podrlo. Seveda, ker smo zidali za oči, da se vidi. Ker smo zanemarjali temelje. Ker je šlo samo za fasado, za ideologijo, za dobiček. Še slabše, kot če ni nikjer nobenih temeljev je, če zidaš napol nanje. In to smo v marsičem Jezusovi učenci – temelj je drugačen kot so naši načrti, in raje kot da bi popravljali načrte kakšno nosilno steno svojega bivanja postavimo kar na blato ali prod … Zmešnjava in podrtija.

In pa mislimo, da bo naša hiša postala drugačna zgolj s tem, če bomo brali načrte … Si v resnici predstavljate kaj takega? Prideš do zidarja, ko dela vse narobe, pa ti odvrne, “pa saj sem bral načrte.” Toliko slabše, da potem delaš vse narobe! In na tem smo pogosto kristjani. Imamo visoke kupe papirja o božjih načrtih, naše hiše pa so postavljene v isto žmoht kot od vseh drugih. Srednja žalost!

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ne pojde v nebeško kraljestvo vsak, kdor mi pravi: ›Gospod, Gospod,‹ temveč kdor spolnjuje voljo mojega Očeta, ki je v nebesih. Mnogi mi porekó tisti dan: ›Gospod, Gospod, ali nismo v tvojem imenu prerokovali in v tvojem imenu izganjali hudobnih duhov in v tvojem imenu storili mnogo čudežev?‹ Tedaj jim bom izjavil: ›Nikoli vas nisem poznal. Proč od mene, kateri delate krivico!‹ Vsak, kdor posluša te moje besede in jih spolnjuje, bo torej podoben pametnemu človeku, kateri si je postavil hišo na skalo. In ulila se je ploha in pridrli so nalivi in privršali so vetrovi ter se zagnali v ono hišo: in ni padla, zakaj imela je temelj na skali. Vsak, kdor posluša te moje besede in jih ne spolnjuje, pa bo podoben nespametnemu možu, kateri si je postavil hišo na pesek. In ulila se je ploha in pridrli so nalivi in privršali so vetrovi ter butnili v ono hišo: in padla je in njena podrtija je bila velika.« Ko je Jezus končal ta svoj govor, so množice strmele nad njegovim naukom. Kajti učil jih je, kakor kdor ima oblast in ne kakor njih pismouki. (Mt 7,21-29)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s