Če ne boste verovali, ne boste obstali

Včasih se zdi, da se je vse zarotilo proti tebi in gre vse narobe. Tisti, ki bi ti morali biti najbližje, živijo kot da mimo tebe. In na koncu vidiš, da se niti nase ne moreš zanesti. Tako pride skušnjava, da bi si rekel: pa kaj se toliko zaganjam, uživajmo življenje! Iz tega, kako mi ne gre, je pač razvidno, da je bil moj trud napačen in zaman. Bog ni takšen, kot so mi pravili in ga očitno bolj kot ne briga zame. Vzemimo stvari v svoje roke in poskrbimo zase – ni tako imenitno kot tisto, kar sem poslušal v božjih obljubah, kar sem izkusil v občestvu, a izgleda, da tako in tako ni resnično – bolje vrabec v roki kot golob na strehi … Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal; vzemi si, kar ti pripada. Kdor z majhnim ni zadovoljen, ni velikega vreden …

Ampak Bog vztraja v svojih obljubah, ne glede na našo skepso. Hkrati pa čisto nedvoumno pove: brez mene si že mrtev. Si zombi. Morda se giblješ in uživaš, a videl boš, kako hitro se to izprazni. Postane plehko. Posvetnega in dela svojih rok boš hotel in potreboval vedno več, da boš zadovoljen – in še vedno ne bo nikoli dovolj. Ker te ne napolni in ne osreči. Ker tvoje srce ve, kdo ga je ustvaril in rešil. In kdo ga bo vedno reševal. Pred vsem in pred vsemi in tudi pred tabo samim. Kaj ti pomaga živeti, če ne ljubiš, potem si le kolesce nekega sistema. Na zemlji si lahko ljudje daje nevemkakšne naslove, imajo nevemkakšno moč ali še toliko denarja – vsi so krhki in umrljivi. Jaz pa ti dajem večnost. In jaz imam resnično oblast – zato se mi ni treba napihovati.

V dnevih Judovega kralja Ahaza sta šla aramski kralj Rasin in Izraelov kralj Fakee zoper Jeruzalem, da bi ga obkolila; a ga nista mogla zavzeti. Sporočili so Davidovi hiši: »Aramci taborijo v Efraimu.« Tedaj je strepetalo srce kralja in njegovega ljudstva, kakor trepeče drevje v gozdu pred vetrom. In Gospod je rekel Izaiju: »Pojdi naproti Ahazu, ti in tvoj sin, ki mu je ime ›Ostanek se povrne‹, na konec vodovoda gornjega ribnika, na cesto ob Valjavčevem polju ter mu reci: Glej, da ostaneš miren! Nikar se ne boj! Tvoje srce naj se ne straši teh dveh tlečih ogorkov, kljub razvneti jezi aramskega in izraelskega kralja! Ker so Aramci, Efraimci in Izraelci naredili hudoben naklep zoper tebe: ›Pojdimo nad Juda, ga prestrašimo in si ga osvojimo in postavimo v njem Tabeelovega sina za kralja,‹ zato govori vsemogočni Gospod: ›To ne bo uspelo in se ne bo zgodilo. Kajti Aramu je glava Damask, Damasku pa glava Rasin; Efraimu je glava Samarija, Samariji pa glava Izraelov kralj. Toda še petinšestdeset let in Efraim bo opustošen, da ne bo več narod. Če ne boste verovali, ne boste obstali.‹« (Iz 7,1-9)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s