Kot pas

Jonas Ž je pred leti vodil popularno mladinsko glasbeno TV lestvico. Med “štiklci” je delil razne osvajalske nasvete. Ne vem, zakaj sem si od vsega tako zapomnil predvsem to, da “mora pravi dec imeti pas”. Ko si na hlače dal širok očetov vojaški pas, je bil to res poseben občutek – nekaj zaradi vseh zgodb iz vojaščine, nekaj zaradi objema usnja na sebi. Sploh sredi poletja, ko smo cele dneve v hlačah na elastiko, se morda pas na “pravih” hlačah zdi neudoben – a to je nekakšno drugo udobje. Na bližnjem zahodu pa pas ni samo stvar občutka: na njem je viselo orožje, v njega si zavil denar … Doma si se z olajšanjem odpasal, a ko si bil v akciji, si imel pas.

Pri Jeremiju Bog razglasi, da smo mi tak njegov pas. Ne on naš (kot hoče ravnati mnogo kristjanov), ampak mi njegov. Da mu morda nismo vedno najbolj “komot”, a vendar računa na nas, nas želi uporabiti, nas prižame tesno k sebi, celo zategne … Da objemamo njegov trebuh – v starodavnem razumevanju prostor čustev, notranjega dogajanja, intuicije … Da je želel, da smo njegov ponos, njegov okras, znamenje njegove moči. Ampak da se je ta pas pokvaril, splesnel, otrdel, se usmradil.

Za skvarjen pas ni več poti nazaj. Za človeka pa je. Z Jezusovim križem. Da bomo spet čvrsto objemali boke zmagovitega bojevnika – Boga.

Tako mi je rekel Gospod: »Pojdi, kupi si platnen pas in si ga deni okrog ledij; v vodo pa ga ne devaj!« Kupil sem si pas po Gospodovi besedi in si ga dal okrog ledij. V drugo mi je prišla Gospodova beseda: »Vzemi pas, ki si ga kupil in ga nosiš okrog ledij; vstani, pojdi k Evfratu in ga tam skrij v skalni razpoki!« Šel sem in ga skril pri Evfratu, kakor mi je ukazal Gospod. Ko je minilo mnogo dni, mi je Gospod rekel: »Vstani, pojdi k Evfratu in vzemi tam pas, ki sem ti ga ukazal tam skriti!« Šel sem k Evfratu, poiskal in vzel pas z mesta, kjer sem ga skril. A glej, pas je bil pokvarjen, ni bil za nobeno rabo. Tedaj mi je prišla Gospodova beseda: »Tako govori Gospod: Prav tako uničim Judovo prevzetnost in veliko jeruzalemsko prevzetnost. Ti hudobni ljudje, ki nočejo poslušati mojih besed, ki ravnajo po trmi svojega srca in hodijo za tujimi bogovi, da jim služijo in jih molijo, naj postanejo kakor ta pas, ki ni za nobeno rabo. Kajti kakor se pas prime k životu moža, tako sem hotel, da se pritisne k meni vsa Izraelova in Judova hiša, da bi bili moje ljudstvo, moja slava, moja čast in moj okras. A niso poslušali.« (Jer 13,1-11)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s