Ostati v Jezusu

Glava in udje, trta in mladike, živi kamni ene stavbe, ovce ene črede … v krščanstvu je kar precej podob, ki posameznika delajo za enega od sestavnih delov. Zato nam pogosto očitajo čredno razmišljanje, celo čredni nagon.

O, ko bi bilo vsaj res! Ko bi vsaj res malo bolj funkcionirali kot skupnost, kot čreda, kot slepo pokorna množica – v celem kupu stvari. No, ja, saj morda v nekaterih zadevah (res prav opranoglavo) kristjani sploh ne znajo razmišljati drugače, in panično reagirajo na vsakega, ki jim tako razmišljanje prinaša. Ampak v večini primerov pa je kristjan, ki ga poznamo, čisto nič čredno bitje, vsaj v smislu krščanstva. Je čredno bitje v smislu mode, uporabe sodobne tehnologije in popularnih idej. Kar pa se tiče Cerkve, je težek individualist: “Jaz grem v Crekev, da se tu umirim, zase molim in pozabim na skrbi …” Kolikokrat to slišim! Duhovnik je lahko prav v zadregi, ko s svojim maševanjem moti ljudi pri njihovi sveti koncentraciji …

Ampak seveda ne gre samo za (pametno) razmerje med dostojanstvom posameznika in povezanostjo skupnosti – to bomo verjetno lovili do konca časov. Mladike so lahko vse zraščene v eno, ovce so lahko trdno ena čreda, kamni so lahko trdno scementirani med seboj … če ni trte, pastirja, temelja, je vse ena huda polomija – morda še slabše, kot da ne bi bilo nič. Jezus je tisti, ki je v središču naše skupnosti, naše povezanosti … vsak od nas je preko njega povezan z drugimi. In v naši veri je predvsem važno to: ostati v njem! Povezani v ljubezni. Potem šele imamo lahko do drugih pravi odnos – in tudi do sebe. Ko znamo pustiti za sabo prestrašenost zase in oholo zaupanje v moč mase, ter vstopimo v božjo voljo (kot Jezus), nam on obljublja: Prosite, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo!” Ker ne prosim več jaz – pač pa se v meni po navdihu Duha oglaša Bog. Prečudovito!

Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Jaz sem prava vinska trta in moj Oče je vinogradnik. Vsako mladiko na meni, ki ne rodi sadu, odstrani; in vsako, ki rodi sad, otrebi, da rodi še več sadu. Vi ste že čisti po besedi, ki sem vam jo povedal. Ostanite v meni in jaz v vas. Kakor mladika ne more sama roditi sadu, če ne ostane na trti, tako tudi vi ne, če ne ostanete v meni. Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem, rodi obilo sadu, kajti brez mene ne morete ničesar storiti. Če kdo ne ostane v meni, ga vržejo proč kakor mladiko in se posuši. Te mladike poberejo in vržejo v ogenj in zgorijo. Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo. V tem je poveličan moj Oče, da obrodite obilo sadu in postanete moji učenci.« (Jn 15,1-8)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s