Miselnost kaznjenca

Nekaj dni nazaj sem se zalotil, da funkcioniram kot kaznjenec: stisnjen v sebi, nič si ne upam; zdi se mi, da se moram vsemu odpovedati; neprestano imam občutek, da naredim premalo; stalno pod bremenom krivde in osramočen; poln neke nestrpnosti, da se že konča; s polno glavo različnih opravil in stikov, ki naj bi mi vsi prinesli srečo, pa je kar ni …

Ko sem bil že pred časom na obisku pri prijatelju-duhovniku in sem rekel, da bi se rad nekaj pogovoril, me je, še preden sem karkoli razlagal, vprašal nekaj, kar si bom pomojem za vedno zapomnil: “Čutiš, da si ljubljen?”

Ja, ljubljeni smo; z ljubeznijo poslani v ta svet; v nobenem položajku nismo za kazen, ob robu ali “do nadaljnjega” – tudi če se tako počutimo, za Boga ne! Vsak trenutek mojega življenja je svet v njegovih rokah in obdan z vso njegovo pozorno skrbnostjo. Zato lahko svobodno zadiham – nikoli nisem kaznjenec.

Tretji služabnik se počuti v odnosu zatiranega, prestrašenega, kaznjenca – zato talent zakoplje. Prva dva pa sta v odnosu svobodna, zato tudi talente dasta “v tok”.

Kaj pa naša občestva? Koliko se panično oklepamo svojih dobrin, svojih idej, svojih navad? Bomo dali svoje življenje z Jezusom “v tok” sveta? Nas je preveč strah, da nas tok odplavi? Tudi če bo odplavilo naš konec, Jezus svojega trdno drži v rokah in ga ne bo izpustil. Nikoli.

Tisti čas je povedal Jezus svojim učencem to priliko: Gospodar se je odpravljal na potovanje in je poklical svoje služabnike ter jim izročil svoje premoženje: enemu je dal pet talentov, drugemu dva, tretjemu pa enega, vsakemu po njegovi zmožnosti, in je odpotoval. Tisti, ki je bil prejel pet talentov, je takoj šel z njim kupčevat in je pridobil pet drugih. Prav tako je tudi tisti, ki je bil prejel dva, pridobil dva druga. Tisti, ki je prejel enega, pa je šel, izkopal zemljo in denar svojega gospodarja skril. Čez dolgo časa pa je prišel gospodar teh služabnikov in napravil z njimi račun. Pristopil je tisti, ki je bil prejel pet talentov, in je prinesel pet drugih talentov ter rekel: »Gospod, pet talentov si mi izročil, glej, pet drugih sem pridobil.« Njegov gospodar mu je rekel: »Prav, dobri in zvesti služabnik, v malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil: pojdi v veselje svojega gospoda!« Pristopil je tudi tisti, ki je prejel dva talenta, in je rekel: »Gospod, dva talenta si mi izročil, glej, dva druga sem pridobil.« Njegov gospodar mu je rekel: »Prav, dobri in zvesti služabnik, v malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil: pojdi v veselje svojega gospoda!« Pristopil pa je tudi ta, ki je bil prejel en talent, in je rekel: »Gospod, poznam te, da si trd človek; žanješ, kjer nisi sejal, in pobiraš, kjer nisi vejal; zbal sem se in sem šel ter zakopal tvoj talent v zemljo. Glej, tu imaš, kar je tvojega.« Njegov gospodar mu je odgovoril: »Malopridni in leni služabnik! Vedel si, da žanjem, kjer nisem sejal, in pobiram, kjer nisem vejal; torej bi bil moral dati moj denar menjalcem in ob svojem prihodu bi jaz prejel svojo lastnino z obrestmi. Vzemite mu torej talent in ga dajte tistemu, ki ima deset talentov! Kajti vsakemu, kdor ima, se bo dalo in bo imel obilo; kdor pa nima, se mu bo vzelo še to, kar ima. Neporabnega služabnika pa vrzite ven v temo; tam bo jok in škripanje z zobmi.« (Mt 25,14-30)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s