Vir rasti

Pavlova podoba je zelo nazorna: mi ne dajemo sami življenja. Zemljo lahko še tako zalivaš in prekopavaš, če ni semena, bo rodila samo plevel.

In tako je z nami, če nismo odprti Svetemu Duhu. Lahko se še tako trudimo, se povzpnemo v višave izjemne sposobnosti in zaslužnosti, morda v svoji skupnosti dosežemo izjemno povezanost in izpiljenost bogoslužja, lahko je naša teologija zgovorna in naše pridige za srce … Če ne prisluhnemo Svetemu Duhu, v kaj izziva naša srca, bomo obračali prazno zemljo in se tja v en dan borili s plevelom.

Sveti Duh pa zmore preprosto dušo, v vsej njeni nevednosti ali celo zavedenosti, pripeljati do najbolj osebnih in poglobljenih razodetij in svetih dejanj. Na travniku včasih najdeš najlepše rože.

Tega nasprotja ne izpostavljam, ker bi navijal za “divjo vernost”, taka odločitev bi bila nevarna in nezdrava. Krompirja in pšenice ne pobiramo po travnikih. Naše “obdelovanje” je pomembno. A ključne zadeve v duhovnem življenju pridejo od Boga. Pomembno je, da delamo za božje Kraljestvo; škoda pa bi bilo, če zaradi hrupa svojega dela ne bi slišali radosti njegovega prihoda.

Bratje, jaz vam nisem mogel govoriti kakor duhovnim, temveč kakor mesenim, kakor nedoraslim v Kristusu. Mleka sem vam dal piti, ne jedi, ker je še niste zmogli. Pa tudi zdaj je še ne zmorete; zakaj še ste meseni. Dokler je namreč med vami zavist in prepir, ali niste meseni in ali ne živite po človeško? Kadar namreč kdo pravi: »Jaz sem Pavlov,« a drug: »Jaz pa Apolov,« ali niste le preveč ljudje? Kaj je vendar Apolo in kaj je Pavel? Služabnika sta, po katerih ste vero prejeli, in sicer vsak, kakor mu je dal Gospod. Jaz sem sadil, Apolo je zalival, Bog je rast dajal. Zatorej ni nič ta, ki sadi, in nič ta, ki zaliva, ampak ta, ki daje rast, Bog. Ta, ki sadi in ta, ki zaliva, sta eno, vsak pa bo prejel svoje plačilo po svojem delu. Kajti Božji sodelavci smo, vi pa ste Božja njiva, Božja zgradba. (1 Kor 3,1-9)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s