Polom

Jožef se znajde v stiski: njegova ljubljena ga je očitno izdala. A ji ne želi zla, zato se odloči stvari “pomesti pod preprogo”. V sebi načrtuje, premišljuje in se odloča – potem pa poseže Bog. In Jožef mu prisluhne. Nesreča in razočaranje se spremenita v čast in navdušenje.

Tudi nam življenje (oz. Bog, včasih tudi hudič) pripravi včasih kakšno neljubo “presenečenje”: pokvari se avto, zlomiš si nogo, hudo se spreš v zakonu, padeš na izpitu, izgubiš službo … Ob takih stvareh smo se vajeni zapreti sami vase in panično mleti o svoji krivdi in o rešitvah – počutimo se, da ne smemo in si zaslužimo, da bi bil še kdo z nami. Ampak Bog ostaja z nami, in nam zvesto zagotavlja svojo ljubezen in svojo blagoslov. On, ki “oblaći lilije na polju” ima v svoji vsemogočnosti za našo stisko čudovit načrt ali pa vsaj spodobno rešitev. Pomembno je le, da mu ostanemo zvesti, da ne obupamo. Da z vztrajnostjo in pogumom premagujemo sprotne ovire, v zavesti, da nas Bog varuje in navdihuje.

Rodovnik Jezusa Kristusa, sina Davidovega, sina Abrahamovega: Abraham je imel sina Izaka, Izak Jakoba, Jakob Juda in njegove brate; Juda je imel s Tamaro sina Faresa in Zara, Fares je imel sina Ezroma, Ezrom Arama, Aram Aminadaba, Aminadab Naasona, Naason Salmona; Salmon z Rahabo sina Booza, Booz z Ruto sina Obeda, Obed Jeseja, Jese pa je imel sina kralja Davida. David je imel z Urijevo sina Salomona, Salomon je imel sina Roboama, Roboam Abija, Abija Aza, Aza Jozafata, Jozafat Jorama, Joram Ozija, Ozija Joatama, Joatam Ahaza, Ahaz Ezekija, Ezekija Manaseja, Manase Amona, Amon Josija, Josija pa je imel sina Jehonija in njegove brate ob preselitvi v Babilon. Po preselitvi v Babilon je Jehonija imel sina Salatiela, Salatiel Zorobabela, Zorobabel Abiuda, Abiud Eliakima, Eliakim Asorja, Asor Sadoka, Sadok Ahima, Ahim Eliuda, Eliud Eleazarja, Eleazar Matana, Matan Jakoba, Jakob pa je imel sina Jožefa, moža Marije, iz katere je bil rojen Jezus, ki je Kristus. Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je bilo tako: Ko je bila njegova mati Marija zaročena z Jožefom, je bila, preden sta prišla skupaj, noseča od Svetega Duha. Ker je bil njen mož Jožef pravičen in je ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti. Ko je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi svoje žene Marije; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, ker bo on odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« Vse to se je pa zgodilo, da se je izpolnilo, kar je bil Gospod napovedal po preroku, ki pravi: »Glej, devica bo spočela in rodila sina, ki se bo imenoval Emanuel, kar pomeni: Bog z nami.« (Mt 1,1-16.18-23)

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s