Odpri se!

Naslov ni kakšno navodilo sodobnega influencerja ali duhovnega svetovalca, naj se ne skrivamo v sebi (pa čeprav je to tudi pomembno). Pač pa so to Jezusove besede, s katerimi ozdravlja. V evangeljskem poročilu gluhonemega, v življenju v podobi pa vedno znova vse nas – ko v hrupu sodobnega sveta ne razločimo več resnice in se naš glas zdi v njem nemočen.

Pri obredu krsta s temi besedami prosimo Boga, in se ob tem odtaknemo ušes in ust, da bi krščeni poslušal Božjo Besedo in jo oznanjal. Krst je prelomna točka našega življenja, je smrt za zagledanost in zaskrbljenost zase in odprtje v novo razsežnost bivanja. Razsežnost, ki je sopotništvo z Jezusom. Kjer iščemo najprej Kraljestvo in zaupamo, da bo potem dovolj dobro poskrbljeno za nas. Še več kot dovolj dobro.

Za to pa je treba, da na novo prisluhnemo, da se učimo nove poslušnosti. Prej smo morda vedno znova doživljali, da ne smeš nikomur zares zaupati, se mu prepustiti, ga ubogati. Da drugi vedno razočara in je treba njegove besede in obljube jemati z rezervo. Krst to spreminja! Drugi mi postaja božji nagovor – po moči Duha. Šele v božjem pogledu, v navdihu Duha lahko na drugega pogledam v vsej celostnosti. Ker je v zgolj zemeljskem pogledu pač vedno nekdo, ki je del moje računice. Ko pa se “odprem” duhu, se ga lahko sproščeno, mirno veselim.

In ves svet, ves obstoj mi je zgovoren.

Tisti čas je odšel Jezus iz pokrajine Tira in prišel skozi Sidon h Galilejskemu morju sredi pokrajine Deseteromestja. Pa mu pripeljejo gluhega in nemega in ga prosijo, da bi položil roko nanj. Vzel ga je od množice vstran, mu vtaknil prste v njegova ušesa in se mu s slino dotaknil jezika; in pogledal je v nebo, zavzdihnil in mu rekel: »Efeta!« to je: »Odpri se!« In kar odprla so se mu ušesa in razvezala se je vez njegovega jezika in je govoril prav. Naročil jim je, naj tega ne pravijo nikomur; pa bolj ko jim je naročal, bolj so razglašali. In na vso moč so strmeli, govoreč: »Vse je prav storil: gluhim daje, da slišijo, nemim, da govorijo.« (Mr 7,31-37)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s