Odprti za vse in prijazni

Danes je silno cenjeno v družbi sprejemati vse, biti za vse odprt, nikogar soditi … Vsak človek je  enkraten, neponovljiv, čudež, in nihče mu ne more (in ne sme) nič reči … No, saj tako razumevanje človeka izhaja iz stvarjenja. Pa vendar, včasih je na mestu jasna beseda in odločen ukrep. Saj se končno tudi sedanja vsesplošna toleranca in medsebojno čehljanje (zaenkrat) konča pri pedofilih in neonacistih. In morda včasih kristjanih.

Pavel si ni delal utvar, kakšno mesto je Korint. Pravijo, da je sodobni Las Vegas proti njemu pravi vrtec, toliko razvrata se je v njem razbohotilo. A tudi tam je Pavel od Jezusovih učencev pričakoval, da bodo dosledni. Sploh tam pravzaprav.

Mi pogosto funkcioniramo v smislu: oh, to je pa težko, lahko si malo popustim, saj je razumljivo. A ravno, ko je težko, ko je vse proti moji odločitvi in moji ljubezni, je še toliko bolj pomembno, da dosledno vztrajam.

Pavel daje podobo kvasa. Za večjo jasnost kratka razlaga: v antiki seveda niso imeli kvasa v hladilniku, pač pa se je vsakič prihranilo košček testa za naslednjič. Tako je ista kultura ostala pri hiši lahko dolgo časa. Že malo “okuženega” testa je bilo dovolj, da je vzhajal ves hlebec. In za to gre pri Pavlu (in tudi pri starozaveznem praznovanju opresnikov): v časovnem smislu prekinitev tradicije, v skupnostnem smislu pa skrb za to, da pokvarjenost enega ne bi pohujšala še drugih. Kakor se “nalezemo” dobrega eden od drugega, se prav tako nalezemo tudi zla. Pavlu ne gre za čistunsko “društvo popolnih”, kar se je v sodobnih krščanskih skupnostih žal čisto preveč razpaslo. In kar je grajal Jezus pri farizejih ter jih primerjal s pobeljenimi grobovi. Vendar da znamo izpostaviti očitne nepravilnosti in krivice, ne pa se samo “gladimo” med sabo. Ne da se delamo, da nič ni, pač pa da z dosledno ljubeznijo postavimo tudi meje, tam kjer meje morajo biti.

Bratje, sploh se sliši o nečistosti med vami, pa še o taki nečistosti, kakršne ni niti med pogani, tako, da ima nekdo za ženo očetovo ženo. In vi ste napuhnjeni in se niste marveč užalostili, da bi se ta, ki je to dejanje storil, iz vaše srede izločil! Jaz sem namreč, odsoten sicer po telesu, a navzoč po duhu, kakor navzoč že sklenil njega, ki je tako storil, v imenu našega Gospoda Jezusa Kristusa, ko boste zdravi vi in moj duh, z močjo našega Gospoda Jezusa izročiti satanu v pogubo mesa, da se duša reši ob dnevu Gospoda Jezusa. Ni dobra vaša hvala. Ne veste, da malo kvasa vse testo okisa. Postrgajte stari kvas, da boste novo testo, ker ste opresni; zakaj tudi naše velikonočno jagnje, Kristus, je bilo darovano. Zatorej obhajamo praznik ne s starim kvasom, tudi ne s kvasom hudobije in malopridnosti, ampak z opresniki čistosti in resnice. (1 Kor 5,1-8)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s