Sodba ali slava

Ob močnejšem od sebe imam na razpolago dva nasprotna odziva: ali me je ob njem, ob njegovi moči, ob njegovi velikosti strah … ali pa se ob njem počutim varnega, doma, zaščitenega. Vem kako še v svoji odrasli dobi tako reagiram na velíke in vélike ljudi.

Z Bogom je sploh tako. Lahko nam je strašnež, ki se z nami igra igrico življenja in samo redke nagradi, ostale pa nažene v večno trpljenje. A tako podobo Boga nam že od raja naprej slika in utemeljuje samo eden, in to je hudič! On nam dopoveduje, da nam Bog ne privošči sreče in da si jo moramo ugrabiti sami. Žal smo v Cerkvi prepogosto prisluhnili temu glasu in iz strahu pred človeško svobodo in svojeglavostjo ljudi ukrenili v okove strahu.

Lahko pa nam je neskončna varnost, mir, ljubezen, jamstvo sreče, ki se ne neha in ne uniči. O tem pa nam vedno znova pričuje in razlaga Božja Beseda. In s svojim življenjem nam je to sporočil Jezus. Pa ne samo sporočil, pač pa zapečatil, zanesljivo potrdil – za nas je umrl na križu. S tem nam kaže, da Bog raje žrtvuje sebe in svojo ljubezen, kot da bi odnehal, obupal v svoji ljubezni do nas. On se ne odmakne od nas. Kako srečni smo!

Seveda se te dve skrajnosti ne izključujeta – ne moremo zanikati, da je tudi v Bogu nek rez, neka sodba, da odkar smo spoznali njegovo ljubezen, ne moremo več živeti enako. A najprej smo ljubljeni – in nato se po moči Duha preobražamo.

Tisti čas je rekel Jezus Nikodemu: Nihče ni šel v nebesa kakor tisti, ki je prišel iz nebes, Sin človekov. Kakor je Mojzes povzdignil kačo v puščavi, tako mora biti povzdignjen Sin človekov, da bi vsak, kdor vanj veruje, imel večno življenje. Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče ne pogubil, kdor veruje vanj, ampak imel večno življenje. Bog namreč ni poslal Sina na svet, da bi svet obsodil, temveč, da bi svet po njem zveličal. (Jn 3,13-17)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s