Rešitev

Vsi imamo verjetno v spominu vsaj en spektakularen, filmski prizor rešitve, bodisi resničen ali izmišljen. Občudujemo herojske gasilce, kako rešujejo ljudi iz goreče hiše; navijamo za princa, ki premaga zmaja in reši kraljično; sočustvujemo z očetom, ko se požene v podivjane vode reke, da reši sina … verjetno vsaj tako razumemo tudi politično življenje in pa naše športne junake.

A ne gre toliko ta rešitev naših konkretnih težav. Mi hrepenimo po rešitvi enkrat za vselej in vse hkrati. Kakšen ciničen znanstvenik bi morda izjavil, da je to vse samo pogrešanje prav zgodnjega otroštva, ko so bili starši, sploh mama, vsa naša varnost in rešitev za vse stiske, težave, bolečine.

In ker vsi tako hrepenimo po rešitvi, cvetin na svetu tudi “industrija rešitev”. Nekateri se morda še spominjajo, da je nek diktator obljubljal “dokončno rešitev”, na grbi milijonov žrtev. Drugi so videli rešitev v sprememembi “razrednih razmerij”. Danes pa je čedalje več raznih gurujev, trenerjev in modrijanov, ki obljubljajo rešitev (uspešnost, srečo, mir, celostnost …) posamezniku.

Ampak take tehnične  rešitve človeka samo še dodatno obremenijo, pogosto ga odvrnejo od bližnjega, ga naredijo polnega krivde (ali pa s krivdo obtežijo druge). Človek, ki hoče rešiti sebe je podoben Lažnjivemu kljukcu, ki je samega sebe vlekel za lase iz vode …

Rešuje Jezus, rešuje zaupanje vanj. Rešeni smo, če hodimo za njim. Pogumno, vztrajno, vedro. Težave, stiske, preizkušnje, dvomi … vse tisto, kar na kratko imenujemo križ, je lahko del te poti. Ni nam več treba biti panični, če smo nesrečni. Ker vemo, da mine, in nas čaka večna sreča.

16 Ker pa vemo, da se človek ne opraviči po delih postave, ampak po veri v Jezusa Kristusa, smo tudi mi sprejeli vero v Kristusa Jezusa, da bi se opravičili po Kristusovi veri in ne po delih postave; kajti po delih postave ne bo opravičen noben človek. 20 Živim pa ne več jaz, ampak v meni živi Kristus; kolikor pa zdaj živim v telesu, živim v veri božjega Sina, ki me je vzljubil in zame dal sam sebe. (Gal 2,16.20)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s