Na tleh

V življenju se včasih znajdeš na tleh. Ponižan, zmeden, razbolen. In pojavi se lahko tudi vprašanje, kje je sedaj Bog, ki ti je toliko obljubljal. Kako naprej – in ali mu sploh še zaupati.

A Pavlova zgodba kaže, da je na tleh včasih pot do čudovitih novih stvari. Prej je Pavel delal za veličino sebe in svoje ideologije. Tudi s silo. Potem pa mu Bog pokaže, da s tem ne dela zanj – še več, kar preganja ga! Kako težka obtožba. Pavel pa si je verjetno mislil, kako je Bog navdušen nad njegovo gorečnostjo! In začeti mora znova, kot bi na novo shodil – to dobro pokaže tudi njegova slepota in post. Kot simbol je to zelo močno – najprej se v človeku, ko ugleda novo razsežnost Božjega klica, vse ustavi. Celo vse upre! Bistveno bolj je tvegano, viharno, boleče, nevarno, kot pa prejšnja pot. Polno je obtožb najbližjih, tudi samote; pozabi na ugled, mir, lagodje. A pot nazaj se ne zdi verjetna. Ko se srečaš s seboj tudi v svoji majhnosti in nemoči. toliko bolje veš, kdo in kakšen je ta Bog. V jasni luči se ti razkrije varljiva “kandirana” podoba, ki so jo imel o njem prej.

Ključno vlogo imajo, pri Pavlu, pa tudi pri nas, drugi v skupnosti. Brez Ananija bi Pavel ostal slep – ne le telesno, temveč duhovno. Skupnost bratov in sester je prostor, kjer lahko zaživiš novo, drugačno življenje; ni več pot iskanja samega sebe, svoje srečnosti in pozitivnosti. Je pot za Jezusom. Res je, skupnost je lahko tudi tolpa, kjer eden drugega zavajamo s sladkimi besedami, duhovnimi senzacijami in zaletavanjem. Razliko vzpostavlja iskren trud vsakega, da posluša, kaj mu govori Sveti Duh, zanj in za druge. Ne gre za moč množice, temveč za moč Boga.Tiste dni je Savel, ki je še pihal grožnjo in smrt zoper Gospodove učence, šel k velikemu duhovniku, in si izprosil od njega pisem za shodnice v Damasku, da bi može in žene tega nauka, če bi jih kaj našel, zvezane pripeljal v Jeruzalem.
Ko pa je bil na poti in se je bližal Damasku, ga je nenadoma obsijala svetloba z neba; padel je na tla in zaslišal glas, ki mu je rekel: »Savel, Savel, kaj me preganjaš? « Odgovoril je: »Kdo si, Gospod?« In ta: »Jaz sem Jezus, ki ga ti preganjaš; toda vstani, pojdi v mesto in povedali ti bodo, kaj ti je treba storiti.« Možje, ki so z njim potovali, so stali strmé, ker so neki glas slišali, pa nikogar niso videli. Savel se je vzdignil s tal, ko je pa odprl oči, ni nič videl. Peljali so ga torej za roko in ga privedli v Damask. Tri dni ni videl in ni ne jedel ne pil.
Bil pa je v Damasku neki učenec, po imenu Ananija, kateremu je Gospod rekel v prikazni: »Ananija!« On je odgovoril: »Tukaj sem, Gospod.« In Gospod njemu: »Vstani in pojdi v ulico, ki se imenuje Ravna, in vprašaj v Judovi hiši po nekem Taržanu, Savlu po imenu; kajti glej, on moli. In videl je v prikazni, da je vstopil mož, po imenu Ananija, in položil nanj roke, da bi spregledal.«
Ananija je odgovoril: »Gospod, slišal sem o tem možu od mnogih, koliko hudega je storil tvojim svetim v Jeruzalemu; in tudi tukaj ima oblast od velikih duhovnikov zvezati vse, ki kličejo tvoje ime.« Gospod pa mu je rekel: »Pojdi, on mi je namreč orodje, ki sem ga izvolil, da ponese moje ime pred pogane in kralje in Izraelove sinove. In jaz mu bom pokazal, koliko mora trpeti za moje ime.«
Ananija je šel in stopil v hišo; položil je nanj roke ter rekel: »Brat Savel, Gospod Jezus, ki se ti je prikazal na poti, po kateri si šel, me je poslal, da spregledaš in boš napolnjen s Svetim Duhom.« In takoj so padle z njegovih oči kakor luskine in je spregledal. Vstal je in bil krščen; vzel je jedi in se pokrepčal. Bival je nekaj dni z učenci, ki so bili v Damasku, in je takoj v shodnicah oznanjal o Jezusu, da je Božji Sin. (Apd 9,1-20)

One Reply to “Na tleh”

  1. Dve vprašanji zame:1.Ali res vidim? 2:in će-kako se zaradi tega,kar vidim, izogniti obtoževanju-sebe in drugih? Še iščem…mogoče moram usmeriti spomin_in pogled raje na Tistega,ki me gleda…

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s