Sekta čistih

Žal je med kristjani globoko razpaseno obsojanje drugih, zgražanje nad njimi in poviševanje nad njih. Mi smo Jezusovi, božja elita, božji izbranci – mi se držimo njegovih zapovedi, smo zgledni in posvečeni … kdo ste pa vi? Umazanci nemoralni! Pritlehni komunisti! Ne bom se družil z vami, da se ne nalezem vaših grdih navad in vaše površnosti; moji otroci se ne bodo igrali z vašimi otroki: naučili jih bodo grdih besed, jim kazali lulčke, jim polomili vse igrače in jih speljali v najhujše blato. Malo pretiravam, za ilustracijo, a veliko pojavov v tej smeri je videti. V ozadju vsega je strah, nezaupanje. Strah, da me bo drugi umazal, me pohujšal, me destabiliziral, mi vzel mojo posvečenost … A če mi – še tako nemoralen, razbrzdan in umazan – bližnji lahko res vzame mojo držo, me umaže … mar ni potem to vse le plod mojega lastnega zaletavanja, samomejevanja in napenjanja? Če pa sem z Bogom in je v meni njegov Duh, potem bom ob umazaniji bližnjega lahko to še bolj čutil. Jezus nas kliče k temu, k “umivanju nog”. Ne k sterilnemu zapiranju v svoj popedenani krog, ampak k hoji za njim – pogosto umazani, krvavi in celo boleči.

To ne pomeni, da bom sedaj ob “umazanem” bližnjem opustil svojo držo zveste hoje za Jezusom, svojo treznost, svojo duhovnost – ob njem se lahko preizkusi in prečisti. Postane iz “plastične” nekaj živečega. Ne pomeni, da ne bom prvenstveno živel v svoji skupnosti, kjer skupaj hodimo za Jezusom. Brez tega me bo bližnji res potegnil za seboj v svojo svinjarijo. Pomeni pa, da se moč in resničnost naših krščanskih skupnosti izkaže v našem odnosu do najbolj ubogih. V tem, kako jim znamo “umivati noge”. Beguncih, brezdomcih, razporočenih, odvisnikih … Tudi v lastnih vrstah. Drugače hitro postanemo samo zbor imenitnežev, ki se med seboj milo božajo in čehljajo z visokoletečimi besedami, krasnimi idejami in sentimentalnimi početji. Dolce vita christiana! (je baje rekel pokojni prof. Strle).

Potem ko je Jezus učencem umil noge, jim je rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Služabnik ni večji ko njegov gospod in poslanec ne večji ko tisti, ki ga je poslal. Ako to veste, blagor vam, če boste to delali! Ne govorim o vas vseh; jaz vem, katere sem izvolil. A spolniti se mora pismo: ›Tisti, ki z menoj kruh jé,‹ je vzdignil svojo peto proti meni. Že zdaj vam to povem, preden se zgodi, da boste, ko se zgodi, verovali, da sem jaz. Resnično, resnično, povem vam: Kdor sprejme, kogar pošljem, mene sprejme; kdor pa sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal.« (Jn 13,16-20)

One Reply to “Sekta čistih”

  1. Žal je ta čas med nami veliko in vedno več zgražanja celo nad lastnimi sobrati(sosetrami) oz.nad za odtenek drugače -globje razmišljujočimi-nekateri čutijo celo dolžnost! ne le obtoževati temveč celo obsoditi sovernike katoličane, nekatere domače in tuje dr.teologije,duhovnike,škofe in celo samega papeža ter jih dobesedno vsak dan glasneje razglašajo za krivoverce. Točno to so-smo?! storili(delamo) tudi Jezusu…

    Res nam je sam Gospod to napovedal-a me zato nič manj ne boli…

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s