Prazni rezervirani sedeži

Zadnjič je nek kino v okolici objavil (in čutiti je bilo nejevoljo), da uro pred večerno predstavo zapadejo rezervacije za tiste, ki niso dvignili kart. Čisto razumem: najboljša mesta so rezervirana, potem pa ljudje ne pridejo, ker se jim ne zljubi, in ostanejo sedeži prazni. Toliko drugih, ki pa bi radi prišli, ne more, ker so “vsa mesta zasedena”. Karte so zastonj …

Tudi “karte” za nebeško gostijo, božje kraljestvo so zastonj, in tudi tukaj marsikdo “rezervira” svoje mesto, pa ga potem ne zasede. Toliko pa se počuti zraven, da na ostale gleda zviška.

Pavel in Jezus imata oba isti odgovor: pa nič, če nočete. Bo prostor za druge – jih je dovolj. Pa če se vsi “pravoverni” še tako pohujšujejo! Če nas nič prej ne strezni, nas bo pa to. Ali pa še to ne.

In ne pišem o prisotnosti pri nedeljski maši – tudi pred oltar se lahko pridem “parkirat”, pa še vedno ne stopim za Jezusom. Maša lahko ostane samo izročilo, predstava, navada. Odkar ne mašujem, toliko bolj čutim, kako težko je zdržati pri maši, kjer smo si ljudje med seboj tujci, ne skupnost, in je tam samo vsak posameznik z lastnim “duhovnim podvigom”.

Naslednjo soboto se je zbralo skoraj vse mesto, da bi slišali Gospodovo besedo. Ko so pa Judje videli množice, jih je navdala zavist in so s sramotenjem ugovarjali temu, kar je govoril Pavel. Tedaj sta Pavel in Barnaba pogumno povedala: »Vam je bilo treba najprej oznaniti Božjo besedo; ker jo pa zametujete in se imate za nevredne večnega življenja, glejte, se obrneva k poganom. Zakaj tako nam je zapovedal Gospod: ›Postavil sem te za luč poganom, da bi bil v zveličanje do konca zemlje.‹« Ko so pogani to slišali, so se veselili in poveličevali Gospodovo besedo; in sprejeli so vero vsi, ki so bili določeni za večno življenje. In Gospodova beseda se je širila po vsej deželi. Judje pa so nadražili pobožne, ugledne ženske in mestne poglavarje ter povzročili preganjanje zoper Pavla in Barnaba; in izgnali so ju iz svojih krajev. Onadva pa sta otresla z nog prah proti njim in šla v Ikonij. Učenci pa so bili polni veselja in Svetega Duha.

(Apd 13,44-52)

One Reply to “Prazni rezervirani sedeži”

  1. Zakaj pa kot duhovnik ne mašujte? Saj mi ni treba nujno odgovoriti,a vendar je- ob pomanjkanju duhovnikov- škoda,da še tisti,ki to ste-ne mašujete…tudi to nekako sodi k vaši temi…

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s