Ga bom jaz vzela (“Take-away” Jezus )

Tisti čas je Marija Magdalena stala zunaj pri grobu in jokala. Ko je jokala, se je sklonila v grob in je videla dva angela v belih oblačilih, ki sta sedela eden pri vzglavju in eden pri vznožju, kjer je bilo položeno Jezusovo telo. Rečeta ji: »Žena, kaj jokaš?« Odgovori jima: »Vzeli so mojega Gospoda in ne vem, kam so ga položili.« Ko je to izgovorila, se je obrnila in videla Jezusa, pa ni vedela, da je Jezus. Jezus ji reče: »Žena, kaj jokaš? Koga iščeš?« Misleč, da je vrtnar, mu reče: »Gospod, če si ga ti odnesel, povej mi, kam si ga položil, ga bom jaz vzela.« Jezus ji reče: »Marija!« Ona se obrne in mu hebrejsko reče: »Rabbuni!« (kar pomeni: Učenik). Jezus ji reče: »Ne dotikaj se me več, še nisem šel k Očetu. Pojdi pa k mojim bratom in jim reci: ›Grem k svojemu Očetu in vašemu Očetu, k svojemu Bogu in vašemu Bogu.‹« Marija Magdalena je šla in učencem naznanila: »Videla sem Gospoda in on mi je to rekel.«

Jn 20,11-18

Ne, nismo vajeni tragičnih trenutkov. Bežimo iz njih. Smo tako radi generali po bitki.

Dolgo moram zreti v prizore takoj po vstajenju, da se v sebi neham posmehovati učencem in učenkam za njihovo slepoto, nerazumevanje, počasnost … Mi imamo “spoiler” – oni ga pač niso imeli. Bili so zlomljeni od žalosti, razočaranja, obupa. In Jezus zanje ni bil samo akademsko – ideološki princip, kot zna biti pogosto za nas. Zato jih je križanje zares bolelo. Zato jih je smrt zares opustošila. Zato so bili ob trenutkih vstajenja “počasni”.

Ampak, saj smo v resnici tudi sami neverjetno polžje počaaaasni ob sprejemanju, usvajanju, vživljanju v resničnost vstajenja. Ne slišimo tiste napovedi o vstajenju tretji dan. Smo še kar pogrebci Boga (in svojih grehov), ne pa glasniki vstajenja in večnosti. Še kar bi manipulirali s svojim Bogom in igrali njegove “organizatorje”, še celo v popolnoma presežni uri vstajenja. Še kar si mislimo, da moramo biti “koristni”, se ga še kar polaščamo. Dovolj je, da vidiš -in to poveš!


One Reply to “Ga bom jaz vzela (“Take-away” Jezus )”

  1. Ha, točno o tem sem premišljeval. Obhajamo pravzaprav dan velike zmedenosti. Kar je pravzaprav tudi letošnja velika noč, ko smo nekako zmedeni zaradi manjka obredov.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s