Pomembni obiskovalec

Kaj je pravzaprav hotel Nikodem od Jezusa? Da mu izda člansko izkaznico? Kot uglednež se je pritihotapil k njemu ponoči … Nekako v smislu zarotniškega: “Jezus, skuliraj se, mi smo na isti strani”? Je bil to nekakšen poskus mediacije, recimo, delamo za isto stvar, pusti nas pri miru …? Mnogi Nikodema zaradi te njegove poteze vidijo v pozitivni luči in ga predstavljajo kot iskalca.

Ampak Jezus ga očitno ne vidi tako – kar takoj mu servira, da se bo pač treba na novo roditi. Da je treba do smrti utopiti hudiča svoje pozemeljskosti, če naj se sploh še naprej menimo. Lahko da Nikodem tu zares ne razume. Ampak pomojem se izgovarja. “Oh, smo ubogi in stari; daj, imaš Jezus morda kakšen paket za seniorje.” Lahko bi vedel, da takšen verbalni hokej z Jezusom ne more uspeti – in ta mirno nadaljuje z učenjem naprej. In ga med vrsticami opozori, da se – ne glede na svoje izkušnje, ugled in starost – vedno znova odloča, ali (še) sodeluje s Svetim Duhom ali pa je podlegel mesu, torej zlu.

In to velja tudi za nas. Najprej velja za vse tiste mečkače, ki se diskretno držijo ob robu (pa naj imajo “člansko izkaznico” RKC ali ne) in se identificirajo kot iskalci. Ter s tem izgovarjajo svoje mečkaštvo – “saj ne vem točno”, “morda se pa motim”, “moram se še prepričati” … Imaš Duha! To je dovolj! Zaupaj mu! (In pri tem zna Cerkev, ko uči ljudi bolj poslušati administracijo kot Besedo, delati precejšnjo škodo). Stopi na pot za Jezusom – in pri tem zaupaj, da te bo Učenik učil sproti.

In velja za tiste, ki smo se morda “deklarativno” že odločili – da pri tem ne zaspimo, sploh ne na lovorikah. Ali da se ne začnemo zgovarjati, da smo stari, utrujeni, nemočni … Sveti Duh dela!

Med farizeji je bil mož, Nikodem po imenu, judovski prvak. Prišel je k Jezusu ponoči in mu rekel: »Rabi, vemo, da si od Boga prišel kot Učenik, kajti nihče ne more delati teh znamenj, ki jih ti delaš, ako ni Bog z njim.« Jezus mu je odgovoril: »Resnično, resnično, povem ti: Ako se kdo znova ne rodi, ne more videti Božjega kraljestva.« Nikodem mu reče: »Kako se more človek roditi, ko je star? Mar more vdrugič iti v telo svoje matere in se roditi?« Jezus odgovori: »Resnično, resnično, povem ti, ako se kdo ne rodi iz vode in Duha, ne more priti v Božje kraljestvo. Kar je rojeno iz mesa, je meso, kar pa je rojeno iz Duha, je duh. Ne čudi se, da sem ti rekel: Treba vam je, da se rodite znova. Veter veje, kjer hoče, in njegov glas slišiš, pa ne veš, od kod prihaja in kam gre: tako je z vsakim, ki je rojen iz Duha.«

(Jn 3,1-8)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s