Socialistična federativna republika Apostolska Dela

V povprečju enkrat mesečno me moji (bolj desničarski) znanci obtožijo socializma. In v bivši totalitarni državi taka obtožba ni brez (čustvene) teže.

Ampak ob pričujočem odlomku je težko ne biti “socialist”. In pa tudi – in to je pomojem ključno – ne zelo dobro razločiti, kako dramatično se živeto krščanstvo in marksistična ideologija razlikujeta.

Ampak tole samo kot zvit uvod (ker nismo na strani za politične kregarije), da vas fino ideološko ogrejem. Da preko enega najbolj razgretih ideoloških konfliktov vstopimo v svojo lastno zgodbo. Ker je za konflikt kapitalizem – socializem značilno prav to, da oba sistema obljubljata “rešitev” tam, kjer bi pravzaprav morala biti moja osebna odločitev – in moja hoja za Jezusom. Sistem, kjer bi moral biti odnos.

Ne gre torej (toliko) za to, kako bi morala biti urejena naša družba, država, župnija (čeprav se določenim jasnim implikacijam pač ne moremo izogniti), pač pa kaj pomeni hoditi za Jezusom. In te hoje nam res ni treba institucionalizirati. Preprosto naj bi tako živeli. Po eni strani brez (pretirane) skrbi za naš vsakdanji kruh – po drugi strani brez pokvarjene retorike, ki tako ali drugače bližnjemu ob meni jemlje status bližnjega in mi daje izgovor za njegovo izkoriščanje in zlorabo.

Kristjana po mojem zelo identificira, koliko se je “nalezel” božje ekonomske logike – logike nepreračunljivega darovanja.

Množica teh, ki so verovali, je bila enega srca in duha; tudi ni nihče govoril; da je kaj tega, kar je imel, njegovega, ampak jim je bilo vse skupno. Z veliko močjo so apostoli pričevali o vstajenju Gospoda Jezusa Kristusa in obilje milosti je bilo nad vsemi. Nobenega ubogega ni bilo med njimi; kolikor je bilo namreč posestnikov zemljišč ali hiš, so jih prodajali in ceno za prodane stvari prinašali ter polagali k nogam apostolov. Delilo pa se je vsakemu, kakor je kdo česa potreboval. Tako je Jožef, ki so mu apostoli dali priimek Barnaba, (po naše: Sin tolažbe), levit, doma s Cipra, imel njivo, jo prodal in denar prinesel ter položil k nogam apostolov.

(Apd 4,32-37)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s