Neobrezana srca in ušesa

Avtentičnost in spontanost je cenjena. Nadvse! V pomanjkanju boljših kriterijev (oziroma raje recimo podlag) je marsikdaj postavljena kot ideal, kot prototip, kot čarobno izhodišče. Vračati se je treba k avtentičnosti, tako ravnati … nekaj skoraj magičnega je v tem. Nostalgičnega. Vedno se želimo vračati tja. Poseben zaklad nam je.

Seveda je gotovo ključnega pomena, da se vedno znova vračamo k izvirom: zaljubljenca na tisto plažo ali klopco, filozofi h Grkom, Cerkev k Jezusu, organizacija k izvorni viziji …

Pa vendar je nezrelo, otročje, neposredno narobe, če na ravni teh izvirov ostanemo, če se od “avtentičnosti” ne premaknemo dalje. Če ne rastemo. Če se ne damo obrezati.

Beseda “Kultura” prihaja iz obdelovanja, iz poljedeljstva. Ne iz kakega navdiha, ki ti pade na glavo kar od nekje, ampak iz pota obraza, ki ti zaliva oči, ko izkoreninjaš tisoče drobnih nadležnih rastlinic, ko obračaš težko zemljo ali ko vanjo vtiraš smrdljivi gnoj. Tako v kulturi kot v poljedelstvu bolj malo zraste, če stvari prepustimo njim samim. (Tu bi bil možen dolg, besen in razčlenjen oklepaj, kaj to pomeni glede avtentičnosti, spontanosti, sprdka, truda in rezultata v naši slovenski kulturi, a o tem drugič in drugje).

Štefan pa ne govori o kulturi, vsaj ne v smislu, kot to ponavadi razumemo – v kontekstu Cankarja in Cankarjevega doma. Govori o “obrezanem srcu in ušesih”. Gre za Duha. Po katerem se človek preobraža; lahko bi rekli, da obdeluje samega sebe. Kot so starozavezni imeli obrezo, ki je posegla v jedro njihove intime in rodovitnosti, imamo tudi mi na duhovnem področju. Imeli so – in imamo – s tem mislim: je na razpolago. Da smo poklicani k temu. In da to lahko na videz celo naredimo, a ne zares: Judje so pač imeli drugačnega lulčka, ne pa drugačnih src; kristjani se gremo lahko cerkveni inventar, “krščansko kulturo” ali celo politiko; lahko si izmišljujemo cel kup projektov in imamo ogromno dela s svojo dediščino in izročilom – a srca in ušes se (z kdaj bolečim in zahtevnim nožem “obdelave”) ne dotaknemo.

Pri Štefanu se je stvar tako zalomila. Ne bi mogli reči, da Judje niso začutili Duha v njem: drugače ne bi ravnali tako srdito, ne bi si zatiskali ušes. A Duha niso prepoznali, niso dovolili, da jim spremeni srca. Bilo bi ponižujoče, naporno. Udobno, veličastno in zanesljivo je biti del nekega močnega establishmenta, kjer je vse jasno. Duh pa je nevaren. Kolikokrat je to videti tudi pri kristjanih!

Obrezano srce je bilo ranjeno – in se da raniti. Obdelati. Ljubezen brez tega je nemogoča.

Tisti čas je Štefan rekel ljudstvu, starešinam in pismoukom: »Trdovratni in neobrezani na srcih in ušesih, vi se vedno upirate Svetemu Duhu; kakor vaši očetje, tako tudi vi! Katerega izmed prerokov vaši očetje niso preganjali? Celo morili so tiste, ki so napovedovali prihod Pravičnega; in tega ste zdaj izdali in umorili, vi, ki ste prejeli postavo po uredbi angelov in se je niste držali.« Ko so to slišali, so se togotili v svojih srcih in z zobmi škripali zoper njega. On, ki je bil poln Svetega Duha, pa je uprl pogled v nebo, videl Božje veličastvo in Jezusa, stoječega na Božji desnici, in je rekel: »Glejte, vidim nebesa odprta in Sina človekovega, stoječega na Božji desnici.« Tedaj so zavpili z močnim glasom, si zatisnili ušesa in vsi hkrati planili nanj; in vrgli so ga iz mesta ter ga kamenjali. Priče pa so odložile svoja oblačila k nogam mladeniča, ki se je imenoval Savel. In kamnali so Štefana, ko je molil: »Gospod Jezus, sprejmi mojo dušo!« Pokleknil je in z močnim glasom zaklical: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!« In ko je to rekel, je zaspal. Savel pa je odobraval njegov umor.

(Apd 7,51-8,1)

One Reply to “Neobrezana srca in ušesa”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s