Neuspešni občutljivčki

Precejšen del svoje duhovniške “kariere” sem prebil v – včasih očitujoče grenkem – gruntanju, kaj delam narobe, da se “nič ne premakne”. (Nisem tiste sorte, da bi prehitro obtožil druge, prej obratno.) V bistvu mi je žal, da se nisem srečal s tem odlomkom prej – srečal, v smislu, da bi mi prišel pod kožo, saj verjetno sem ga bral in ga celo razlagal. A morda v preveč pomaziljenem in moralističnem duhu.

Jezus razbija vse iluzije, da bo – vsekakor čudovit, preobražajoč in osvobajajoč – njegov nauk sprejet z navdušenjem in masovno. “Jaz sem vse delal prav in še precej bolj učinkovito, pa so me vseeno na koncu križali – ne farbajte se, da boste vi pa kar imeli množico fanov … če boste zares razlagali in živeli mojo besedo.”

Boste pa res slavneži, popularneži in uspešneži, če vam bo uspelo tako ali drugače preusmeriti moje besede in dela na mlin človeškega. Če boste ponudili ljudem prijeten ovinek, da se da biti Jezusov in hkrati ne umreti sebi. To imajo pa ljudje najbolj radi – da so čimbolj ekskluzivni člani tega kluba, ampak jim ni treba spremeniti svojega praznega življenja: da imajo samo gotovost, da bo vse OK, da bodo bolni ozdraveli, in da bo Bog blagoslovil njihov biznis (kljub dejstvu, da so ga osnovali na pohlepu, preziru in izkoriščanju); da bodo redno prepevali čustvene pesmice ali pa se počutili civilizacijsko-kulturniško napredne. Teh fint ne zmanjka.

Ampak z Bogom je tako, da z njim pač igraš odprtega berača – ali pa si že vnaprej izgubil

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ako vas svet sovraži, vedite, da je mene sovražil prej ko vas. Ko bi bili vi od sveta, bi svet svoje ljubil. Ker pa niste od sveta, ampak sem vas jaz od sveta odbral, zato vas svet sovraži. Spominjajte se pa besede, ki sem vam jo rekel: »Služabnik ni večji ko njegov gospod.« Če so mene preganjali, bodo preganjali tudi vas; če so mojo besedo spolnjevali, bodo spolnjevali tudi vašo. Toda vse to vam bodo storili zaradi mojega imena, ker ne poznajo njega, ki me je poslal.

(Jn 15,18-21)

One Reply to “”

Komentiraj