V Jezusovem imenu …

Nekoliko naivno si nekateri kristjani razlagajo današnji odlomek in Jezusovo obljubo v njem kot nekakšne čarobne besede oziroma ustrezno obliko obrazca.

Če boš torej na božjem okencu za sprejemanje molitev priložil ustrezen kolek, na katerem bo pisalo “v Jezusovem imenu”, bo tvoja vloga obravnavana prednostno in zagotovo odobrena …

Kaj pa potem? Takole karikirano je že jasno, da Bog pač ne deluje kot kakšna upravna enota …

V judovskem izročilu je ime tesno povezano z identiteto. Do take mere, da je v izganjanju duhov imelo pomembno mesto poimenovanje duha ali demona. To so razumeli že kot vrsto moči nad njim.

Ko rečemo, da nekaj prosimo v Jezusovem imenu, to torej pravzaorav pomeni, da to prosimo v edinosti z njegovo osebo, z njegovo voljo. Ki pa je že “po učbeniku” pač enaka Očetovi. Tako da bi Jezusa ob tej izjavi skoraj lahko obtožili nekoliko retoričnega zafrkavanja – če ne bi šlo za (preveč) resne in resnične stvari.

Jezus v bistvu hoče – in nas vabi – da se naš dialog “premakne” od jaz proti Bogu na Jezus proti Očetu. Da torej naš blagor, naša sreča, naš mir, ljuezen … ni več stvar našega lastnega naprezanja, kjer je naslovnik – Bog na drugi strani steklene šipe; pač pa smo v svojih prošnjah v samem srcu Svete Trojice: prosimo Očeta, ki nas ljubi kot Stvarnik; po navdihu Duha; v ljubezni Rešitelja Jezusa.

Kot se je spremenilo poslovanje tudi v nekaterih uradih; nič več ne stojimo v vrstah pred okenci, pač pa te uradnik posadi v udoben naslanjač in skupaj za mizo debatirata; morda dobiš na mizo še sok in piškote (če je obetana korist dovolj velika). Ampak v uradu je to del naprednega ravnanja s strankami, torej finta; pri Bogu pa je resničnost …

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Resnično, resnično, povem vam: Ako boste Očeta kaj prosili v mojem imenu, vam bo dal. Doslej niste nič prosili v mojem imenu. Prosite in boste prejeli, da bo vaše veselje popolno. To sem vam govoril v prilikah; pride pa ura, ko vam ne bom več govoril v prilikah, ampak vam bom očitno oznanjeval o Očetu. Tisti čas boste prosili v mojem imenu in vam ne rečem, da bom jaz prosil Očeta za vas; Oče sam vas namreč ljubi, ker vi mene ljúbite in verujete, da sem prišel od Boga. Izšel sem iz Očeta in prišel na svet; zopet zapuščam svet in grem k Očetu.

(Jn 16,23-28)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: