Dar Duha

Tiste dni je Štefan, ki je bil poln milosti in moči, delal čudeže in velika znamenja med ljudstvom. Vstali pa so nekateri iz shodnice Libertincev, Cirenejcev in Aleksandrijcev in izmed tistih, ki so bili iz Cilicije in Azije, in so se prerekali s Štefanom, pa se niso mogli ustavljati modrosti in duhu, s katerim je govoril. Ko so to slišali, so se razsrdili v svojih srcih in z zobmi škripali zoper njega. On, ki je bil poln Svetega Duha, pa je uprl pogled v nebo, videl Božje veličastvo in Jezusa, stoječega na Božji desnici, in je rekel: »Glejte, vidim nebesa odprta in Sina človekovega, stoječega na Božji desnici.« Tedaj so zavpili z močnim glasom, si zatisnili ušesa in vsi hkrati planili nanj; in vrgli so ga iz mesta ter ga kamnali. Priče pa so odložile svoja oblačila k nogam mladeniča, ki se je imenoval Savel. In kamnali so Štefana, ko je molil: »Gospod Jezus, sprejmi mojo dušo!« Pokleknil je in z močnim glasom zaklical: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!« In ko je to rekel, je zaspal.
Apd 6,8-10;7,54-60

Ko so to slišali? Kaj so slišali … Tukaj vmes je spuščen v današnjem izboru BB precej dolg Štefanov govor, v katerem jasno predoči Judom (in enako bi lahko rekli današnjim kristjanom) njihovo realnost: smo izdajalci božjih obljub! Ne živimo tega, kar nam je dano. Bog nam prihaja naproti – v božiču in v življenju – a mi se mu vztrajno izmikamo. V puščavi življenja nam daje mano in vodo iz skale, mi pa nad tem vihamo nos in nostalgiramo po egiptovski čebuli – vedno znova. Podležemo zlim navdihom in lastni trdovratni svojeglavosti. Pmojem nas Bog vedno znova vidi kot otroka, ki (spet!) steguje prste prti vroči plošči štedilnika – čeprav se je že mnogokrat doslej opekel.

To dejstvo nam je lahko tudi v (hecno) tolažbo – nisem edini tak in ni edinkrat, ko se mi to dogaja.

Lahko pa si rečem: ne bom si delal iluzij, da bom to dokončno spremenil z novo (veliko) idejo – ali z novo dozo Milosti. Vedno znova se moram odločati, spreobračati – vedno znova “postrgati stari kvas”. In vedno znova prositi za moč milosti v svojem življenju – da bi prav videl, prav prepoznal … in znal slediti Duhu – v sobodi in miru.

Advertisement

One Reply to “Dar Duha”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: