Predpisi

Današnje življenje je od vsepovsod obdano z zakoni, predpisi, normami in uzancami. Na vsakem koraku nas lahko preganjajo. Davkarija, služba, komunala, javni red in mir, lokalna društva, mednarodne ustanove … zraven pa še kopica neformalnih “zakonov”: kako se obleči, kaj jesti, se dovolj gibati, kako vzgajati otrokeVčasih imajo več smisla, drugič pa čisto nič. Hitro se nam zgodi, da nas pahnejo v življenje nekakšnega suženjstva, kjer preplašeno dirkamo od ene komande do druge in vmes nimamo niti časa, da bi se veselili uspeha, ne da bi presojali upravičenost norme. Sploh nam obvisi za vratom, ko si norme med seboj nasprotujejo in se počutimo krive, ko zaradi ene kršimo drugo.

Tudi Cerkev je k temu krepko prislonila svoj lonček – tudi tu na vsakem koraku pravila, predpisi, potrdila, papirji … Namesto da bi bilo obratno in bi bila prostor svobode. Ista obsedenost, ko bi norme rade zamenjale razodetje. Na duhovnem področju je taka sužnost še sploh boleča in nevarna. In mislim da krivična.

Mojzes je dal ljudstvu deset zapovedi. Ne 365, ne milijon. Z jasnim sporočilom: tega se držite, drugače pa ste svobodni. Niste več sužnji faraona – ne boste moji sužnji. Ste moji otroci.

Jezusovo rojstvo to še potrdi, utrdi. Nismo tu, da bi bili tlačani milijona parametrov. Ustvarjeni smo in živimo, da bi uživali radost – in ljubili.

Ker je kar pogosto, da se za življenje z Jezusom ne odločimo ravno zato, ker smo pod pritiskom tolikerih norm: kdo si pa lahko privošči, da v nedeljo ne bi delal! Ni časa za molitev! Pošten bom, ko bom imel dovolj visoko plačo …

Jezus pa pravi, da je prišel, da bi imeli življenje – da bi ga imeli v izobilju. Da bi se ga veselili v miru – in ne na vskem koraku gledali, kje smo spet razžalili kakega zemeljskega ali nebesnega gospodarja.

Preljubi, po tem vemo, da poznamo Jezusa, če spolnjujemo njegove zapovedi. Kdor pravi: »Poznam ga«, pa njegovih zapovedi ne spolnjuje, je lažnik in v njem ni resnice. Kdor pa njegovo besedo spolnjuje, v tem je resnično Božja ljubezen dovršena. Po tem spoznamo, da smo v njem. Kdor pravi, da v njem ostane, mora tudi sam tako živeti, kakor je on živel.Preljubi, ne pišem vam nove zapovedi, ampak staro zapoved, ki ste jo imeli od začetka. Stara zapoved je beseda, ki ste jo slišali. Z druge strani pa vam pišem novo zapoved, ki je resnična v njem in v vas, ker tema izginja in resnična luč že sveti. Kdor pravi, da je v luči, pa svojega brata sovraži, je še zdaj v temi. Kdor svojega brata ljubi, ostane v luči in v njem ni spotike. Kdor pa svojega brata sovraži, je v temi in hodi v temi in ne ve, kam gre, ker mu je tema oslepila oči.

(1 Jn 2,3-11)

Advertisement

One Reply to “Predpisi”

  1. Beseda zapoved ZA-POVED mi je zelo ljuba, saj natančno pove, zakaj je tu in čemu je namenjena,,, zgolj temu, da bi laže prišli na cilj

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: