Grenko “mazilo”

Saj poznate tisto o potrpežljivosti kot “božji masti” – in da ni lahko tistemu, ki se z njo maže. Od zdravil smo že vajeni, da so grenka – tudi grški “farmakon” pomeni hkrati strup in zdravilo.

Tudi duhovna “zdravila” niso vedno ne sladka ne božajoča – niti niso naši medsebojni odnosi. Sodobnost nas je, opažam, precej pomehkužila glede tega spoznanja: na vsak način se hočemo izogniti vsaki “travmi”, vsaki “toksičnosti” … v našem natrpanem urniku, ko se od jutra do večera ženemo, si ne želimo nobenih dejavnikov, ki bi nas ustavljali in nam oteževali pot. Najbolj pa ne v sebi ali med svojimi najbližjimi. Tako ob prvih znamenjih odpora, grenkobe, zahtevnosti, hitro začnemo razmišljati, kako bi se tega izognili ali odkrižali. In hitro se zgodi, da gremo iskat krivca za težave, napornost, konflikt. Ne pa da bi sprejeli, da je to pač vsakdanji del našega življenja. Da nikjer ne piše – in tudi Bog ni obljubil – da bo kar vse vedno lahko. Jezus je rekel, da je “njegov jarem prijeten in breme lahko”, a ostaja jarem in breme – prijetnost in lahkost pa se nanaša na to, da nam je zaradi milosti če vedno lažje. Da smo na varnem, svobodni in potolaženi.

Poudarjena vrstica v odlomku se bere čudovito; sliši se imenitno. A če pomislimo, kaj vključuje, kaj za nas pomeni – kako je pravzaprav zahtevna in koliko zavestne drže od nas zahteva, nehamo sanjariti. Je pa res, da ko postane naša celostna drža, ni več tako hudo. Potem se moramo samo še braniti pred očitki drugih in lastnega ponosa, da je to naivno, otročje in da nikamor ne pelje. Ker je ravno nasprotno: Bog je točno tak. In če smo taki kot Bog, to vsekakor ima prihodnost. In vodi do sreče – čeprav nas rado tišči in zahteva od nas kar nekaj energije.

Ne smemo pa tega zamenjati z nesvobodno držo servilne priliznjenosti – ta je do sebe, do Boga in do drugih dobra zgolj zaradi koristi, preračunljivosti in strahu. Ne iz ljubezni. Takoj, ko je nihče ne vidi – ali ko ima moč – se spremeni in postane največje nasprotje sebe.

Bratje in sestre, kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si oblecíte globoko usmiljenje, dobrotljívost, ponižnost, krotkóst, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kdo proti komu kaj pritožiti. Kakor je Gospod odpústil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu. In bodite hvaležni. Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu. In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu. Žene, bodite pokorne svojim možem, kakor se spodobi v Gospodu. Možje, ljubíte svoje žene in ne bodite osorni do njih. Otroci, ubogajte svoje starše v vsem, kajti to je všeč Gospodu. Očetje, ne greníte svojih otrok, da jim pogum ne upade.

Kol 3,12-21
Advertisement

One Reply to “Grenko “mazilo””

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: