Božji pamži

Ob temle branju se hočeš-nočeš vprašamo, kaj je torej z nami (glede na to, da še grešimo): torej nismo Jezusovi?

Nadležno vprašanje, na katerega se hudič učinkovito usede in nas dan za dnem vneto masira, da se Bog pač lahko vsak dan sprdne in se naveliča trpeti naše neumnosti ter nas bo nagnal k hudiču v pekel. Da nas dela živčne, da nam tako ali tako ne bo uspelo biti tako brez greha, da bi lahko zares bili z Bogom – in da je bolje, da sploh ne izgubljamo energije s tem in se sprijaznimo s povprečno nikakršnostjo, ki jo pač lahko dobimo pri hudiču in na svetu.

Ampak ravno na to odlomek tudi odgovarja: očitno nam pove, da “nismo še”. Zaenkrat smo božji zarod, “božji pamži” – in niti vemo še ne, kako izgleda, ko zares “si”, ko si “odrasel v Bogu”. Bog dobro ve, da smo podvrženi grehu, da smo zmešani od njega – zato nam tudi pošilja Jezusa, da je z nami.

Janez nas tako v bistvu opozarja, da verovati ni stvar intelektualne opredelitve, kar se nam vedno znova vsiljuje (in kar tudi včasih poslušamo) – mi bi si radi kupili karto za nebesa in se potem udobno naslonili ter uživali v vožnji. Ampak v resnici moramo to cesto prešofirati sami. Saj, po pravici povedano, če se znebimo živčnosti in naglice – mar ni lepše šofirati kot pa samo sedeti in gledati skozi okno?

Preljubi, ako veste, da je Kristus pravičen, spoznajte, da je tudi vsak, ki ravna pravično, rojen iz njega. Poglejte, kakšno ljubezen nam je skazal Oče, da se imenujemo in smo Božji otroci. Zaradi tega nas svet ne pozna, ker njega ni spoznal. Preljubi! Zdaj smo Božji otroci in se še ni pokazalo, kaj bomo. Vemo, da bomo njemu podobni, ko se prikaže, ker ga bomo gledali, kakršen je. Vsakdo, ki ima to upanje vanj, se očiščuje, kakor je on čist. Vsakdo, ki dela greh, dela tudi nepostavno, in greh je nepostavnost. In veste, da je on prišel, da bi grehe odvzel, in greha na njem ni. Kdor v njem ostane, ne greši. Kdor pa greši, ga ni videl in ne spoznal.

1 Jn 2,29-3,6
Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: